Spor Toto 1. Lig’e 16 yıl aradan sonra dönen temsilcimiz Hatayspor’umuz bugünkü antremana GPSports detayı ile çıktı.
Avustralyalı GPSports firması tarafından geliştirilen teknoloji, oyuncuların sırtına takılan bir cihaz yardımıyla çalışıyor ve dünya liglerinin önemli takımları tarafından kullanılıyor. Ülkemizde Spor Toto Süper Lig’de hemen hemen her takımın kullandığı yelekler dünyada, Real Madrid, Chelsea, Valencia, Bayern Munich gibi takımların tercih ettiği GPSports, aynı zamanda rugby, Amerikan futbolu ve hokey takımlarının da tercihi.
Yatan Futbolcu Dönemi Tarihe Karışıyor
Oyuncuların sırtına özel bir düzenekle takılan ve küçük bir cihaz olan GPSports, antrenman ve maçlar sırasında oyunculardan topladığı performans ve sağlık bilgilerini anlık olarak antrenörlerin kullandığı sisteme iletiyor. Bu sayede takım ve oyuncu performanslarının büyük bir keskinlikle ölçülmesini ve buna göre kararlar verilmesini sağlıyor.
GPSports’un en önemli faydalarından biri, oyuncuların ne kadar antrenmana ihtiyaç duyduğunu belirlemesi. Sistem her oyuncunun antrenman sırasında ne kadar çalıştığı bilgisini kaydediyor. Antrenman boyunca ne kadar koştuğu, hızını ne kadar koruduğu; mevcut hızı, en yüksek hızı, ortalama hızı; yine ortalama ve en yüksek nabız değerleriyle vücuduna toplamda ne kadar yüklendiği gibi değerler sayesinde oyuncuların hiçbir antrenmanda kaytarma şansı kalmıyor.
Takımların kazanma şansını artırmak için sakatlıkların en aza indirilmesi de büyük önem taşıyor. GPSports bir oyuncuya ne kadar yüklenildiği bilgisi üzerinden sakatlanma riski doğduğu anda antrenörleri uyarıyor. Acemi oyuncuların, sakatlıktan yeni çıkanların ve ciddi sakatlık kaydı bulunanların tüm geçmişini tutan sistem, bu sayede “riskli” oyuncuları belirliyor. Böylece bunlar için önlem alınmasını, uygun antrenmanlar yaptırılmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu oyuncuların ne zaman mola vermesi gerektiğini de belirleyebiliyor.
GPSports maç esnasında kullanıldığı zaman antrenmanların ne kadar verimli geçtiği bilgisini de verebiliyor. Bunun için maçın yoğunluğuyla antrenmanda kaydedilen değerleri kıyaslıyor. Eğer antrenman maçın yoğunluğunu karşılamayacak seviyede kalmışsa yeniden düzenlenme önerebiliyor. Tersi şekilde antrenmanda oyunculara fazla yükleniliyorsa, bunu da tespit edebiliyor. Maç verileri sayesinde hangi konuma nasıl bir müdahale gerektiği, oyuncuların limitleri ve genel olarak gelişime ihtiyaç duyulan alanlar belirlenebiliyor.
Oyuncular Arasında Kaliteli Rekabet
Takımlar arasında olduğu kadar takım içi oyuncular arasında da rekabet olduğu bilinir. Kimin daha çok çalıştığı, kimin çabalarının görüldüğü veya görülmediği, teknik direktörün ve antrenörün gözüne girmek gibi konular oyuncular arasında önem teşkil eder. Herkesin performansının bilimsel verilerle kusursuz şekilde toplanıyor olduğu bilgisi, oyuncular üzerinde olumlu bir baskı yaratarak hem rekabetin daha kaliteli hale gelmesini sağlıyor hem de rakamsal değerler oyuncular üzerinde daha iyi olma motivasyonu sağlıyor.